Idén 13. alkalommal került megrendezésre a Judafest a JCC Budapest - Bálint Ház szervezésében. Igaz, másképp, mint ahogy megszokhattuk.

Fontosabbnak éreztük mindannyiunk egészségét és biztonságot, mint bármi mást. Éppen ezért most először online került megrendezésre a zsidó közösség egyik legnagyobb fesztiválja. A virtuális térben tudtunk beszélgetni, főzni, tornázni, filmet nézni, mesét hallgatni vagy éppen megünnepelni a szombatot.

Kíváncsiak vagyunk, hogy mindez hogy tetszett nektek, hiszen ez a fesztivál rólatok szól! Mondjátok el nekünk a véleményetek, segítsétek a munkánkat egy pár perces kérdőív kitöltésével az alábbi linken:
http://velemeny.Judafest.org

Köszönjük és reméljük, hamarosan személyesen is találkozhatunk veletek!
Idén is Judafest,
csak kicsit másképp
Kedves Barátaink!

Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a Judafest a JCC Budapest - Bálint Ház szervezésében. Mondhatnánk, hogy nem valami szerencsés szám ez a 13, hiszen a zsidó közösség legnagyobb fesztiválját most először nem tarthatjuk meg olyan módon, ahogy azt a korábbi években megszokhattátok. Nem lesz nagy utcabál, ahol a hömpölygő embertömegben szemezgethetünk a zsidó kulturális és közösségi események közt, találkozva barátainkkal, ismerősökkel, egymással. Nem szervezhetünk nagy koncerteket, kóstolókat, gyerekprogramokat. Mindezt azért nem tehetjük, mert fontosabbnak érezzük szűkebb és tágabb közösségünk, és az érdeklődők egészségét és biztonságát, mint bármi más szempontot.

Bár nem lehetünk együtt úgy idén, ahogy szoktunk, azért mégis megtaláljuk a módját, hogy ismét ünnepelhessük a zsidó kultúrát és közösséget, csak egy kicsit más módon. Sőt, felemelő érzés, hogy minden kihívás ellenére közösségünk nem fogy ki a kreativitásból. Különleges programsorozattal készülünk Nektek.
Az idei virtuális Judafest keretében 37 program kerül megrendezésre 25 partnerrel együttműködve 4 napon keresztül. Válogathattok a zenei, irodalmi, gasztronómiai, vallási, intellektuális és beszélgetős, valamit egyéb kulturális és közösségi programok közt. Sőt, anélkül, hogy másokkal közelről érintkeznétek, még gyerekprogramon is részt vehettek állomásos játékon, vagy felnőttprogramon városi séta keretei közt.

Mindannyiunkat nehézségek elé állít ez a távolságtartós, szabály-betartós, fokozottan-odafigyelős helyzet. De arra buzdítunk Titeket, így a zsidó újév közeledtével, hogy ne adjátok fel! Tartsatok ki és tartsatok velünk! Öntsünk egymásba lelkesedést és hitet, hisz ez az, ami sok évezreden át összetartott minket: a közösség megtartó ereje. 2020-ban sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, hogy egy ilyen helyzetben kapcsolatban tudjunk maradni egymással, mint bármikor az ezt megelőző időkben. Késznek, adottnak veszünk olyan dolgokat, mint a ZOOM, a Facebook, a kép- és videómegosztás, az online kvízek. Pedig jobb, ha emlékeztetjük magunkat: nem is olyan rég ezeknek híre-hamva sem volt. Arról nem is beszélve, hogy ennél szinte csak nagyobb kihívásokkal néztünk szembe a történelem során, mint nép, vallás, közösség.

Hamarosan beköszöntenek az őszi zsidó ünnepek. Valószínűleg ezeket is kicsit más módon kell majd ünnepelnünk, mi azon leszünk, hogy ebben is segítsünk mindenkinek. Találjuk meg együtt a módját, hogy ápoljuk szokásainkat, tradícióinkat, megőrizzük és egyben relevánssá tegyük értékeinket.

Tartsunk hát ki, és ünnepeljünk együtt olyan intenzitással, ami ezen a virtuális csövön csak kifér!

„Budapestnek felbecsülhetetlen értékei az olyan kulturális közösségi események, amilyen például a Judafest fesztivál is. A koronavírus járvány mindannyiunktól áldozatokat követel, melyet meghoztak a Judafest szervezői is, amikor a fesztivál legtöbb programját áthelyezték a virtuális térbe. Köszönöm nekik ezt a példamutatóan bölcs döntést, amit a városlakók érdekében meghoztak. Kívánok minden résztvevőnek így is egy felejthetetlen fesztivált, amelyet ha az élet is úgy akarja, jövőre már együtt, a megszokott keretek között élvezhetünk. Egy ilyen év után azt hiszem, ezt meg is érdemelnénk. A közelgő Rosh Hashanah előtt bízzunk tehát együtt abban, hogy az 5781-es egy jobb esztendő lesz mindannyiunknak!"
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere