2020. szeptember 11. péntek 11:00
Legendás piacok, hírhedt kereskedők
városi séta -

A piac régen és ma is a városlakók találkozásának fontos helyszíne, jellegzetes közösségi tér.
Ismered azokat a józsefvárosi köztereket, amiket már a XIX. században vásárok számára alakítottak ki, és máig fontos szerepet játszanak a kerület életében?
Tudod ki voltak a handlék vagy a milimárik, és mivel kereskedtek? Hogy dolgoztak össze a városszerte híres Teleki téri libások és a piac melletti sakter?
Gyere, sétálj velünk, és fedezzük fel együtt a városrész kereskedelmi - szabadtéri és zárt piacait - központjait, ahol az eltelt évtizedek során többszázezer vásárló fordult meg a fővárosból és vidékről egyaránt! Ínyencségek, fűszerüzletek, kóser mészárszékek, hírhedt kereskedők, jó sztorik, letűnt mesterségek.
Az 1897-ben megnyitott, várostörténetileg is híres Rákóczi téri Vásárcsarnokból indulunk, érintjük a Népszínház utcát, megállunk a II. János Pál pápa téren, végül az 1897-től 1950-ig a zsibárus, alias ócskapiacnak otthont adó Teleki téren, a tradicionális Teleki téri piacon zárjuk a napot.

A túra hossza: 1,5-2 óra

Vezeti: Fris Kata, Gláser Jakab Emlékalapítvány
A sétát a JCC Budapest - Bálint Ház, a Gláser Jakab Emlékalapítvány és a Teleki téri imaház együttműködésében valósul meg.
Egy utcai piaci nap a 30' évekből (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum felvétele)