2020. szeptember 12. szombat 10:00, 12:00, 14:00
Sétafesztivál különkiadás
Szeretsz Budapest utcáin kóborolni? Érdekelnek a város titkai? Tudtad, hogy a Mazsike évről-évre Sétafesztivált szervez, ahol egy hétvégén át ingyen lehet részt venni a legkülönfélébb sétákon szerte Budapesten?
Ha igen, ha nem, idén októberben is várnak eseményünkön! Addig pedig ízelítőül néhány esemény, ami kicsit zsidónegyed és nagyon Mazsike.

Kérjük, hogy ügyeljünk a távolságtartásra
és a maszkot senki ne hagyja otthon!

Az ingyenes sétákra regisztrálni az oldal alján lehet.

(Kattints a séta címére a részletekért.)
10:00 Női szemmel a zsidónegyedben
Szeretsz Budapest utcáin kóborolni? Érdekelnek a város titkai? Akkor tarts velünk és a Mazsikével a Zsidónegyed női szemmel című sétánkon!
Budapest zsidó arcát női szempontból mutatjuk meg, a zsidó nők által használt tereket bejárva. Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor? Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz? Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

A sétát Dohi Gabriella fotó- és videóriporter vezeti.
12:00 Ha a pesti flaszter mesélni tudna - Rejtő Jenő nyomdokain
Szeretsz Budapest utcáin kóborolni? Érdekelnek a város titkai? Akkor tarts velünk és a Mazsikével a Ha a pesti flaszter mesélni tudna – Rejtő Jenő nyomában című sétánkon.
Rejtő Jenő (1905-1943) számára Pest és azon belül a Nagykörút nem csupán szülő- és lakóhely volt, de munkásságának színtere, ötletforrás és kalandbánya, irodalmi ihlető és paródiaterep, élet és halál veleje… A pesti humor utolérhetetlen mester ide járt iskolába, itt cseperedett, szerelmesedett, sportolt és linkelt, rövidre szabott életében szinte minden műve a fővárosban jelent meg. A világ és a város változik (így sajnos sok egykori Rejtő-helyszín már nem létezik), ám a pesti életérzés alighanem örök… Sétánk során az egyik legpestibb író sorsához és működéséhez köthető helyszíneket érintünk – a Nagykörúton innen és túl.

A sétát vezeti és Rejtőről regél:
Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa (alias Izzadt Greg kapitány)
14:00 Az Andrássy út magyar-zsidó emlékei
Szeretsz Budapest utcáin kóborolni? Érdekelnek a város titkai? Akkor tarts velünk és a Mazsikével a Az Andrássy út magyar-zsidó emlékei című sétánkon!
A világhírű Polacsek rabbi és családja, József Attila éhezés és szerelem, a XX. század legsikeresebb könyvkiadója a Singer és Wolfner története, Nissel egy eltűnt kóser vendéglő és a pesti Broadway zsidó fényképésze, és sok más érdekesség is szóba fog kerülni ezen a sétán.

A sétát vezeti: Deák Gábor kultúrtörténész, idegenvezető
Az esemény a JCC Budapest - Bálint Ház és a MAZSIKE együttműködésében valósul meg.