Séta az emlékezet könyvtárában - Rendhagyó séta, a budapesti zsidó negyedben
2021. szeptember 25. szombat 14:00
Kinszki Imre művelt, sokoldalúan képzett pesti polgár volt, aki zsidó származása miatt 1921-ben kénytelen volt feladni egyetemi tanulmányait, és ezután tisztviselőként kereste a kenyerét. Közben fényképezni kezdett, és az 1930-as évek végére a nemzetközi modern irányzatokkal rokonítható magyar fotográfusok egyik elismert alakjává vált. Tehetségét azonban nem volt módja kibontakoztatni: 1945-ben egy halálmenetben halt meg. André Kertész, Robert Capa vagy épp Lucien Hervé méltó kortársa lehetett volna.

Kolozsvári rakott káposzta, diós stangli, krumpli fánk, mogyorós habcsók, tüdőshurka, karfiol palacsinta tésztában, rostonsült borjuhús, kocsonya, narancs rúd, Gerbaud szelet, hamis velő tojással, töltött libanyak….egykor közismert ételfinomságok. A sztárszakácsok főzősműsoraiban, a recepteskönyvek széles palettáján, és a mostanában oly divatos gasztrobloggerek által írt honlapok szinte mindegyikében fellelhetők e receptek modernebb, átdolgozott változatai. Első olvasatra az ételek fajtái a második világháborút megelőző korszak polgári konyhájának világát idézik, mégis van bennük valami egészen rendkívüli és hátborzongató. A szakácskönyvet ugyanis az egykori lichtenwörti koncentrációs tábor női barakkjának, öt Budapestről deportált foglya írta a halál torkában, flekktífusztól, bolháktól és tetvektől szenvedve, az éhségtől csontsoványra fogyva. A receptek 62 év múlva egy véletlen folytán kerültek elő.

A Hungária fürdő majd egy évszázadon át a Wesselényi - Klauzál - Nyár utca közötti teljes épülettömböt magába foglalta. A Gamperl-féle Vasfürdő a 19. század végén nyitotta meg kapuit, amit 1897-ben a Ringer család vásárolt meg, ahol egy modern fürdőkomplexum épült ki. A Nyár utcai oldalon kád- és gőzfürdőt építettek, a Klauzál utcai fronton pedig olcsó népfürdőt nyitottak. 1908-ban készült el a Dohány utca felől az úszóversenyek rendezésére is használt medence, valamint egy gőzfürdő.

Alig tudja ma már valaki, hogy a magyar származású Hedy Lamarr nem csak okos, hanem a világ egyik legszebb asszonya is volt, Hollywood ünnepelt filmcsillaga is egyben. Szinte hihetetlen, de a wifi feltalálása is az ő nevéhez fűződik.

És hogy mi köti össze ezeket a történeteket? Azok a személyes életinterjúk, amelyeket holokauszt túlélők meséltek. A séta során ezek a visszaemlékezések, és sok más izgalmas emlék is felszínre kerül.

A sétát tartja: Czingel Szilvia

Kapcsolódó link: https://www.libri.hu/konyv/czingel_szilvia.unnepek-es-hetkoznapok-4.html
A séta a JCC Budapest - Bálint Ház és a Storytelling Cabinet együttműködésében valósul meg.
Egy utcai piaci nap a 30' évekből (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum felvétele)